OM OSS

Vorpå Røkeri ANS


Vorpå Røkeri ANS ble stiftet november 2014 av Bodil Hjeldnes, Nils Erling Skålvik, Ildrid Wågsand og Olav Wågsand. Formålet var da, som nå å drive videreforedling av fisk. Tidligere kiosk på Hendset fergekai ble kjøpt første halvdel i 2015 og videre ombygd etter mattilsynets forskrifter. Alle produktene blir laget etter gamle oppskrifter.Stængodt


Stængodt AS startet opp midt i starten av pandemien 2020 og besto først og fremst av hjemmelagde konfekt, med selvplukket fyll. Det ble gradvis utvidet med mer bakverk for å kunne vedlikeholde driften. Varene ble produsert i en nedlagt melkeramp og baksten stekt i vedfyrt steinovn! Unni jobbet opp til 100% i en annen stilling og det var ikke før hun fikk tilbud om å ta over Vorpå Røkeri, at hun satset for fult og gjorde hobbydrift om til sitt levebrød.Vorpå Lokalmat AS


Vorpå lokalmat AS startet i 2023, en sammenslåing av Stængodt og Vorpå Røkeri, med det samme formål om å drive videreforedling av fisk. Alle produktene blir laget etter de samme gamle oppskriftene og tradisjonsrike metoder. Med høyt fokus på kvalitet av råvarer, smak ,lukt og konsistens på våre ferdige produkter. Våre produkter den dag i dag er blant annet røkt laks, røkt ørret, spekelaks og varmrøkt laks, tillegg har vi et lite utsalg av selvlagde og ferske bakevarer, konfekt og kaker, samt. andre lokalmat - produsenter fra nærområdet.


Vorpå

Kråknes laksevorpe - Laksevorpa på Hendset - historisk


Kroknes laksevorpe ble i tidligere tider ansett som en av de beste laksevorpene på Nordmøre. Den ligger i Halsa Kommune, på Krokneset. Vorpefisket er en gammel fiskemetode som kan føres helt tilbake til 1400-tallet. Eierforholdene i laksevorpa kan også føres helt tilbake til 1400-tallet.


Før hadde laksevorpene stor økonomisk betydning for bøndene, som en inntekskilde ved siden av annen drift. På 17-1800-tallet kunne kornavlingene ofte slå feil og da var sjøen - og det den gav - svært viktig. Nemlig både mat og inntekter på en gård.


Laksen følgte strømmen inn mot nota. Mannen på flåten ser laksen på bunnen og roper: ’’'Dra!' til den som er på land. Han drar så i tauet, som er festet i en talje, festet følger etter og inn/utløpet blir stengt. Hele nota dras så på land og laksen tas ut. De to som fisker bytter på og sitter i tre timers skift på flåten og på land. Huset på land, ved siden av laksevorpa ble brukt til overnatting og matlaging. Her kunne det bo en familie på 5 hele sommeren.

Våre lokaler

Vorpå på Krokneset

2024

Butikk